Docenten
klarinet

John Van Laethem

Klarinettist John Van Laethem begon zijn muzikale studies aan de Kunsthumaniora te Brussel en bekwaamde zich verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium van dezelfde stad. Daar studeerde hij bij Pierre Bulté, Hedwig Swimberghe , Arie Van Lysebeth en Piet Jeegers.Hij behaalde verschillende Eerste Prijzen en volgde daarna zomercursussen bij o.a Walter Boeykens.

In 1981 werd hij laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van Belgie (Pro Civitate-wedstrijd ) en in 1986 finalist in de Tenuto-wedstrijd.
Als klarinettist concerteerde hij met verschillende ensembles zoals het B.R.T-Filharmonisch Orkest ,Symfonia en Ex Tempore o.l.v Florian Heyerick, Arc en Ciel, Marsyas olv E.Saveniers en Orkest der Lage Landen. Verschillende concerten werden opgenomen door KLARA.

John Van Laethem is klarinettist bij het Koninklijk Harmonieorkest van de Gidsen en geeft les aan de Kunsthumaniora van Brussel en academie van Ninove. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdocent en jurylid van belangrijke klarinetconcours.

In 1998 richtte hij zijn eigen Clarinet Choir op. Naast grote aandacht voor werken van eigen bodem, omvat zijn repertoire alle genres van de klarinetliteratuur,van vroeg-klassiek tot hedendaagse componisten. Recitals en kamermuziek met gerenommeerde ensembles als het Arriaga- en het Rubio-strijkkwartet en met zijn eigen Trio Clarino, maken van hem een veelgevraagd klarinettist.

Met zijn trio concerteerde hij op tal van festivals en in concertreeksen. Vaak werden hiervan opnames gemaakt. In 2003 nam hij samen met zijn trio op uitnodiging van Klara (Radio 3) en het platenlabel Phaedra een CD op. Op deze CD staan werken van Michail Glinka, Paul Juon, George Lonque en hedendaagse componisten als Koen Dejonghe en Daniël Gistelinck. De CD werd CD van de week in het bekende Klara-programma van Fred Brouwers en kreeg bijzonder lovende kritieken in binnen- en buitenland…

Bart Watté

Bart Watté (Gent 1979) studeerde klarinet bij Eddy Vanoosthuyse in het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde zowel zijn Meestergraad klarinet als zijn Specialisatie-einddiploma met de grootste onderscheiding. Hij volgde masterclasses klarinet bij o.m. Robert Spring, Luis Rossi, Howard Klug, Anthony Pay, Thomas Friedli en Wenzel Fuchs. Verder volgde hij nog orkestdirectie bij Edmond Saveniers en Nick Ost.

Naast zijn hoofdbezigheid als soloklarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is Bart actief als componist, arrangeur, studiomuzikant en opnameregisseur. Hij is medestichter van het ensemble Xtravaganza en speelde als freelancer meermaals in het Brussels Philharmonic, het Collegium Instrumentale Brugense en het Marsyas-orkest.

Daarbuiten is hij actief als privé-leraar en treedt hij als solist en kamermusicus op in binnen- en buitenland. Hij is stevig verankerd in de wereld van de blaasmuziek en wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent/VLAMO-deskundige. In januari 2013 werd hij aangesteld als dirigent van Koninklijke Harmonie Sint-Jozef te Tielt-Winge.

Anne Piirainen

Anne Piirainen studeerde klarinet aan het Tchaikovsky-conservatorium Moskau bij Vladimir Sokolov en verder bij Walter Boeykens aan de Conservatoria Rotterdam en Antwerpen (diploma concertsolist). Zij werd laureate van de Erasmusprijs (Nederland) en het Carl-Nielsen-Concours (Denemarken).

Anne werkt als freelance-klarinettiste in verschillende orkesten en ensembles. Sinds juli vorig jaar woont Anne in Zweden.

Nadine Vandingenen

Nadine Vandingenen (°1978) begon haar muzikale studies aan de muziekacademie van Tessenderlo. Zij vervolgde deze studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen in de klas van Dhr. Walter Boeykens, Raymond Dils en Ivo Lybeert, waar zij in 2001 haar Meestergraadsdiploma klarinet behaalde.
Gedurende haar opleiding volgde ze ook lessen basklarinet in de klas van Dhr.Jan Guns, waar ze masterclasses volgde bij o.a. Josef Horak en Renate Rusche.
Vanaf 2001 gaf Nadine interims in diverse academies en speelde ze mee in verschillende ensembles en orkesten, waaronder de Filharmonie, het Vlaams Radio Orkest en het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg.
Momenteel geeft ze les in de academies van Mortsel en Mol.

David Van Maele

David Van Maele (°1975 Gent) begon zijn muzikale studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt bij Franky Sarrazijn en Geert Defauw, beide ere-klarinettisten bij de Muziekkapel van de Gidsen.  Hierna zette hij de stap naar de kunsthumaniora in Gent om vervolgens zijn professionele carrière te starten aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Eddy Vanoosthuyse. Hij behaalde er de diploma’s meester in de muziek (1999, grote onderscheiding), Manama in kamermuziek (grootste onderscheiding) en Manama specialisatie in de muziek (2002, grootste onderscheiding). Een rijke orkestervaring deed hij op in verschillende Belgische jeugdorkesten zoals het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen, het Belgisch Jeugdorkest (jonge filharmonie). Daarna vervolmaakte hij zich door vele masterclasses te volgen in binnen- en buitenland, bij gerenommeerde klarinettisten zoals Wenzel Fuchs, Edouard Brunner, Howard Klug, Luis Rossi, Thomas Friedli, Guy Deplus.

In 2001 werd David aangeworven als klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen waar hij momenteel de functie van 1e solist es-klarinet bekleedt. Sinds 1999 is hij leraar klarinet en Instrumentaal Ensemble aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt en was van 2001 tot 2008 gastprofessor klarinet/Es-klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.  David bespeelt de Wurlitzer Klarinetten.

David is medeoprichter van het klarinetkwintet Code 5, een virtuoos samenspel  van vijf topmuzikanten die alle als solist verbonden zijn aan de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
Hij is een veelgevraagd klarinettist bij diverse symfonische orkesten en ensembles zoals De Filharmonie, Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, Il Novecento,  het Nationaal Orkest van België.

Met zijn vertolking van het 2de klarinetconcerto van Oscar Navarrowon David Van Maele op 09 januari 2015 de Eerste prijs van de internationale online competitie voor de beste uitvoering van dit concerto samen met het Bevers Harmonieorkest.  De jury bestond uit de Spaanse klarinettisten José Franch-Ballester, die de wereldpremière vertolkte, en José Gonzalez Granero (principal clarinet San Francisco Opera) en uiteraard de componist Oscar Navarro.

Website David Van Maele

Michèlle Geerlings

Michèlle Geerlings (1984, België) begon haar klarinetstudies in de Academie Maasmechelen. Ze studeerde verder aan het conservatorium Maastricht bij Leo van Tol (‘Bachelor’ en ‘Master’), in de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf bij Kerstin Grötsch (‘Konzertexam’) en aan het Lemmensinstituut Leuven (‘Master na Master’ en ‘Kamermuziek’). Ze volgde masterclassen en lessen bij onder andere Ralph Manno, Frank van den Brink, Harmen De Boer, James Campbell en Karl Leister.

Ze speelde klarinet, basklarinet en contrabasklarinet in het orkest van de Munt, La Monnaie (Brussel), Brussels Philharmonic, European Union Youth Orchestra, Philharmonie Zuidnederland, Luchtmachtkapel Nederland, Nationaal Jeugdorkest Nederland en als solist bij de Neue Philharmonie Nordrein-Westfalen. In het European Union Youth Orchestra won ze de “Chairmans Award”. Michèlle is docent klarinet aan de Academie Muziek Theater & Dans Maasmechelen, waar ze tevens dirigent is van het klarinetensemble Claricon Maasmechelen. In 2015 en 2016 geeft ze ook les op de klarinetstage van de Kunsthumaniora Brussel. Ze is als klarinettist verbonden aan Ensemble Zuiderwind en Les Chats Noirs en treedt regelmatig als solist op met ensembles en orkesten. Ze schreef de serie klarinetmethodes “Klarinetpret”.

Website Michèlle Geerlings