Docenten Koper

Trompet, Cornet, Hoorn, Trombone, Tuba

Frans Violet

Frans Violet, geboren in 1954, deed zijn lagere en middelbare muziekstudies notenleer, trompet, piano en slagwerk aan de toenmalige Gemeentelijke Muziekscholen van Boom en Willebroek. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij de Eerste Prijs Notenleer met het maximum van de punten en een Eerste Prijs Trompet in de klassen van Albert De Keyser en Emiel Maes. Als trompettist debuteerde hij in 1972 in het orkest van de Muntschouwburg in Brussel. Nadien stapte hij over naar het toenmalige Symfonieorkest van de BRT (het huidige Brussels Philharmonic).

In 1984 besloot Frans zich fulltime met muziekonderricht bezig te houden, in de eerste plaats als leraar koperblaasinstrumenten aan de Muziekacademie van Willebroek. Hij doceerde een aantal jaren de cursus HAFABRA-directie en het Harmonieorkest aan het Lemmensinstituut te Leuven. Inmiddels is hij al een aantal jaren gastdocent saxhoorns aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Frans is reeds tien jaar actief als leraar koper aan de Kunsthumaniora Brussel en wordt regelmatig gevraagd door de Kunsthumaniora Antwerpen om laatstejaars te begeleiden met hun eindproef.

Als dirigent richtte Frans in 1979 Brassband Willebroek op. De band heeft al negentien Belgische titels en drie Europese titels op haar naam. Frans is daarmee de enige continentale dirigent die hierin slaagde. Naast Brassband Willebroek leidde hij ook tal van andere orkesten in binnen- en buitenland zoals: Brassband Limburg, East Yorkshire Motor Services Brass Band, Desford Colliery Brass Band, Tomra Brass Band, Kingdom Brass, Brassband Kempenzonen Tielen, Koninklijke Fanfare Wik Tisselt, Koninklijke Fanfare Rumolduszonen Humbeek, Koninklijke Fanfare Concordia Tisselt, Young Brassband Willebroek…

Frans zetelde voor verschillende wedstrijden en audities in de jury: Europese Brassband Kampioenschappen, Franse Brassband Kampioenschappen, Zwitserse Brassband Kampioenschappen, Belfius Classics, en hij wordt ook regelmatig als jurylid gevraagd in verschillende Muziekacademies.

Carlo Mertens

Carlo Mertens is als trombonist gespecialiseerd in verschillende stijlen. Hij is lid geweest van de volgende klassieke ensembles:
Kamerkoperkwintet Theo Mertens, Kamerkoperkwintet Art of Brass en het Groot Koperensemble Theo Mertens.
Hij heeft als vaste medewerker bij Champ d’Action gewerkt en speelde als losse medewerker mee met onder andere Rotterdams Philharmonisch Orkest, Brussels Philharmonic, Orkest van de Munt, Schönberg Ensemble en vele andere ensembles.

Hij heeft samen met zijn vader Theo Mertens een duo-cd gemaakt, waarop hij voornamelijk alttrombone speelt.
Daarnaast werkte hij mee met Brussels Jazz Orchestra en vele losse jazzformaties.
Ook is hij lid geweest van verschillende legendarische Belgische popgroepen zoals Blue Blot, Wizards of Ooze, Groove Mania, Clouseau, Will Tura, Natalia, Belle Perez.
Carlo maakte als studiomuzikant meer dan 100 opnames voor verschillende artiesten waaronder Claude Mauranne, Axelle Red, Niagara, Charles Trenet, Bruce Springsteen, Helmut Lotti, Ozark Henry, Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Natalia, K3, Studio 100, Janez Detd, en vele vele anderen.

In ’99 richtte hij samen met zijn schoonbroer Tom Hautekiet het Antwerpse Mambo-collectief “El Tattoo Del Tigre” op dat hij 10 jaar muzikaal leidde.

Zijn blazerssectie “the Heavy Horns” is één van de meest gevraagde pop-koper ensembles in heel België die ondermeer op Steracteur/Sterartiest, Sterren op de Dansvloer, op zoek naar Maria, The Voice, en vele andere tv-programmas te zien zijn.

Door de werking van deze sectie is het collectief OTOMACHINE ontstaan waar hij ook terug te vinden is in de vaste kern van deze 15 koppige Funk-Bigband

Hij is laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet ’87 en laureaat van de Nationale Instrumentenwedstrijd ’90. Hij geeft momenteel les aan de Kunsthumaniora van Brussel, de muziekacademie van Brasschaat en de academie van Grimbergen. Sinds 2009 is hij ook als trombone-solo aan de slag bij de Opera Ballet Vlaanderen.

Rogier Steel

Rogier Steel (°1978) begon zijn muzikale studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas.
In 1997 zette hij zijn studies hoorn verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij les volgde bij André van Driessche en Luc Bergé.
In 2002 studeerde hij af met onderscheiding. Naast zijn studies aan het conservatorium volgde Rogier ook masterclasses bij Francis Orval, Herman Jeurissen, Nico di Marchi en Michel Garcin-Marrou.

Als freelance hoornist speelde Rogier mee met het “Emanon “ensemble, “ I Solisti del Vento”, “Belgian Brass”, het “Gabriëli koperensemble”, het “Nationaal Orkest van België”, “De Vlaamse Opera”, “The Brussels Filharmonic Orchestra”, “ Brussels Chamber Orchestra”… . Verder maakt Rogier ook deel uit van het houtblaaskwintet “ ensemble Houthandel ”.

Sinds maart 2008 is Rogier vast in dienst als derde hoorn in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel.

Bij grote inschrijvingen komen er meerdere leerkrachten deze 2 Tenoren versterken.